Chapter 1 : Multiple Choice Questions

With the benefit of your textbook and the Internet resources, study the following questions for the test..

1. According to David Easton, the main function of government is to:

A. provide social order, national security, and public goods.
B. levy tax on people to run the political system.
C. allocate authoritatively values for a whole society.
D. guarantee constitutional rights.

2. The assignment of law-making, law-enforcing, and law-interpreting functions to independent branches of the government is called

A. checks and balances.
B. implied powers.
C. enumerated powers.
D. separation of powers

3. Laws, regulations, policies, and decisions are:

A. the demands of a political system.
B. the supports of a political system.
C. the inputs of a political system.
D. the outputs of a political system.

4. Which one of the following is not correct about the theory of communism?

A. The economy in communist countries is centrally planned.
B. The ideology and communist party play an important role in the society.
C. The government will be eliminated and replaced by a classless society.
D. The main purpose of the communist countries is a political equality for all the citizens.

5. Which one of the following statements is correct?

A. The author of Political System is Benito Mussolini.
B. The author of Das Kapital is Adolf Hitler.
C. The author of Mein Kampf is David Easton.
D. The author of Two Treatises on Government is James Harrington.
E. None of the above.

6. In 2000, African-Americans account for approximately __________ percent of the American population.

A. 25.8
B. 20.1
C. 16.5
D. 12.7

7. By 2050, it is estimated that the largest minority group in the United States will be

A. Hispanics.
B. African Americans.
C. Asians.
D. Whites.

8. In 1997, 54 percent of Americans said that the ideal family size was __________ children.

A. no
B. 0-2
C. 3-4
D. 4 or more

9. In the 1840s, there were a number of people opposed to the immigration of Roman Catholics to the U.S. Many of these people got together and formed the

A. Know Nothing Party.
B. Populist Party.
C. Elitist Party.
D. Prohibition Party.

10. Conservatives believe that

A. government should guarantee individual rights.
B. activist government is often necessary.
C. government should only provide for defense and little else.
D. there should be less government.

11. The more or less consistent set of values that are reflected in the political, economic, social, and moral order of society are called

A. political theory.
B. political ideology.
C. sociology.
D. dogma.

12. In 1999, the poverty rate in the U.S. was approximately __________ percent.

A. 19
B. 13
C. 9
D. 4

13. The population of the United States in 2000 was __________ million.

A. 203
B. 244
C. 275
D. 287

14. In 2000, __________ percent of American households had computers.

A. 23
B. 34
C. 45
D. 50

15. In 2000, __________ percent of Americans were college graduates.

A. 55
B. 44
C. 33
D. 27

16. One 1998 poll conducted by the Pew Charitable Trust found that __________ percent of Americans thought most politicians were crooks.

A. 80
B. 60
C. 40
D. 20

17. The single biggest reason Americans gave for not voting in a 1996 Census Bureau Report was that

A. the choices were numbing.
B. they just didn't care.
C. it wouldn't matter anyway.
D. they didn't have enough time to vote.

18. It is important to remember that politics often involve

A. conflict over ideology.
B. a static element.
C. consensus and accord.
D. all of the above.

19. Our system of government often changes in response to

A. simple pressure.
B. political ideology.
C. crises.
D. none of the above.

20. The House and Senate in 1994 and 1996 experienced unprecedented numbers of retirements due to

A. voter apathy.
B. the cost of campaigning.
C. higher salaries in the private sector.
D. the lack of a middle ground in American politics.

21. Each person having the same chance to succeed in life is called

a. equality of outcome.
b. equality of opportunity.
c. political equality.
d. social order.

22. Coup d'etat means:

A. Toppling civilian government by the clergy.
B. Toppling civilian government by the technocrats.
C. Toppling civilian government by the bureaucrats.
D. Toppling civilian government by socialists.
E. Toppling civilian government by the military officers.

23. Texas is a semi-independent state and has the right to make its own laws. Which of these laws could it not make?

A. Drinking age laws
B. Capital punishment
C. Sales tax
D. Foreign policy
E. Seat belt laws

24. Socialism is:

A. An economic system that has no organized rule
B. A government system that communist countries use
C. An economic system that allows competition in business
D. An economic system for communism
E. An economic system that is based on private ownership

25. Democracy is meaningless without

A. A federal form of government
B. Freedom of speech
C. President and Congress
D. Freedom of education
E. Supreme Court and President

26. Theocracy is the form of government that is

A. ruled by religious authorities              C. ruled by military personnel
B. ruled by one person                          D. ruled by an elitist group

27. David Easton stated in his work, The Political System, 1953, that two kinds of political inputs are:

A. Pressure and bribery
B. Demand and support
C. Political action committees and political parties
D. Voting and impeachment

28. Laissez-faire is:

A. French for lazy fairy.
B. An economic doctrine which says that government should not regulate industry.
C. An economic doctrine which says that government should regulate industry.
D. Taking from one to give to another.
E. French for life is fair

29. The ability to cause others to modify behavior and to conform is

A. compliance        
B. legitimacy
C. political power
D. politics

30. Nazi Germany would be an example of a government.

A. totalitarian  
B. libertarian
C. communist
D. socialist

31. In most societies, government is

A. based on a form of democracy.
B. not relevant to the average person in his or her daily activity.
C. the ultimate authority which allocates values.
D. formulated by individuals formally trained in the United States.

32. Our founding fathers were influenced by:

A. John Locke's machine theory of government.
B. Karl Marx' "Das Kapital".
C. Margaret Mitchell's "Gone With The Wind".
D. Thomas Hobbes' "Leviathan"
E. The Bible.

33. According to most scholars, how many countries around the world can be considered democracies?

A. Twenty-five        
B. Forty-three
C. One hundred seventy
D. Eleven

34. In early Greek writings, demos referred to

A. the army.                     
B. political parties.
C. the common people.
D. royalty.

35. Anarchism and Totalitarianism

A. are commonly found systems of government.
B. have large numbers of adherents, but are not currently practiced in any nation.
C. are useful as theoretical framework to discuss the different types of political systems.
D. represent similar degrees of government action.

36. Which of the following offers the most favorable climate for free enterprise?

A. Communism   
B. Socialism
C. Capitalism
D. Totalitarianism

37. The effectiveness of a country's democracy is dependent of

A. formal procedures alone.
B. formal procedures and the existence of basic freedoms.
C. formal procedures, basic freedoms, and knowledgeable participation of its citizenry.
D. None of the above.

38. The major reason that direct democracy is rarely practiced in modern societies is

A. representative democracy is more responsive to majority wishes.
B. most modern societies are dominated by oligarchies.
C. their large size and population makes assembling the citizens impossible.
D. citizens of democracies rarely show an interest in politics.

 

39. The Preamble to the Constitution begins

A. We the People...
B. Four Score and seven years ago ...
C. When in the course of human events ....
D. In order to form a more perfect Union ...

40.The Framers would be surprised and amazed if they could see the

A. array of services and programs performed by government.
B. physical boundaries of the country.
C. composition of the population.
D. all of the above

41. A doctrine that society should be governed by certain ethical principles that are part of nature and can be understood by reason is called

A. ethical law.
B. contract law.
C. natural law.
D. Newton's law.

42. The first widespread appearance of self-government was in the form of

A. social contracts.
B. social compacts.
C. democratic elections.
D. natural law.

43. A social contract theory of government was proposed by

A.Plato and Aristotle.
B.Aquinas and Luther.
C.Newton and the separatists.
D.Locke and Hobbes.

44. Hobbes argued that the only protection for the rights of the weak in a polity was a/the

A. oligarchy.
B. weak government.
C. single ruler.
D. protection of private property.

45. Locke's Second Treatise on Civil Government (1689) set out a theory of

A. natural rights.
B. aristocracy.
C. democracy.
D. patronage.

46. In general, __________ did not agree on the preferred form of government.

A.anarchists
B.social contract theorists
C.separatists
D.democrats

47. A direct democracy is a system in which

A. an elite make decisions for the society.
B. representatives meet to discuss policy and make decisions.
C. the masses have certain rights, but decisions are made by a council.
D. all members of the polity meet to discuss policy and make decisions.

48. Indirect democracy is based on

A. consensus.
B. majority rule.
C. minority rule.
D. representation.

49. The Internet may cause a number of changes in our political system including

A. an increasingly elitist tone to political debate.
B. decreased the need for money in politics.
C. a more informed electorate.
D. all of the above

50. Adam Smith argued that free trade produced the wealth of nations through

A. the invisible hand.
B. government regulation.
C. 'hands on' economic policies.
D. privateering.

51. The economic system that favors public control of business and government regulation is called

A. socialism.
B. mercantilism.
C. capitalism.
D. democracy.

52. An economic system that advocates collective ownership and control of the means of production is called

A. oligarchy.
B. monarchy.
C. socialism.
D. communism.

53. The idea that governments draw legitimacy and power from the governed is often referred to as

A. majority rule.
B. direct democracy.
C. capitalism.
D. popular consent.

54. The theory that all important decisions in society are made by the few is called

A. the minority rights doctrine.
B. pluralism.
C. elite theory.
D. bureaucratic theory.

55. Robert Dahl argued that a single elite could never control the United States because of the diversity of groups and interests here. This theory is called

A. pluralism.
B. elitism.
C. bureaucratic theory.
D. populism.

56. The single most important characteristic of American democracy is

A. social contract.
B. capitalism.
C. community.
D. personal liberty.

57. Attitudes toward the political system and its various parts are often called

A. public opinion.
B. collectivism.
C. political culture.
D. political character.

58. One year after the Constitution was ratified, the population of the United States was about __________ million.

A. two
B. four
C. six
D. ten

59. Most Americans in the early republic shared some characteristics including

A. a Protestant-Christian heritage.
B. voting rights.
C. property ownership.
D. freedom.

60. The Constitution mandated that each member of the House of Representatives should represent __________ citizens.

A. 200,000
B. 130,000
C. 60,000
D. 30,000

61. Today, each member of the House of Representatives may represent as many as __________ citizens.

A. 420,000
B. 620,000
C. 882,000
D. 954,000

62. In general, the U.S. population is

A. quite young.
B. getting older.
C. becoming less diverse
D. less affected by immigration than in earlier years.

63. From the 1880s to 1910s, many of the immigrants who came to the United States were from

A. Ireland.
B. Western Europe.
C. China and Asia.
D. Northern and Eastern Europe.

64. The decade with the single largest number of immigrants entering the United States was

A. 1901-1910.
B. 1951-1960.
C. 1971-1980.
D. 1981-1990.

65. The largest growing segment of the American population is the

A. Asian.
B. Black.
C. Hispanic.
D. White.

66. Representative democracy is:

A. In widespread use over the world today.
B. Practiced in only a relatively small number of nations.
C. Practiced more in Eastern Europe than Western Europe.
D. Gradually losing popularity in favor of direct participation.

67. Identify the correct statement.

A. The type of a political system is determined by the head of the legislative and executive branches of a county.
B. The type of a political system is determined by the president or prime minister of a country.
C. The type of a political system is determined by the way in which legislative, executive, and judicial branches are organized in a country.
D. The type of a political system is determined by the political philosophers of a country.
E. Choices A and D.

68. Which one of the following statements is correct?

A. A state consists of a group of people with a government.
B. A government consists of a Legislative and Judicial branch.
C. The supreme power of a government is completely exercised outside its boundaries, free from internal interference.
D. Generally, all independent states have a full sovereignty within their borders.

69. Which one of the following statements is not correct?

A. A totalitarian political system could be a communist or fascist type.
B. Monarchical political systems may be authoritarian or democratic.
C. The exercise of political power by a small group of people is called an oligarchy or aristocracy.
D. East Germany was a good example of a representative democracy before unification.
E. West Germany was a good example of a representative democracy before unification.

70. Which of the following stands opposite totalitarianism on a continuum of governmental scope?

A. Libertarianism
B. Anarchism
C. Democratic Socialism
D.    Capitalism

71. Which of the following is typically associated with socialism?

A. Montesquieu
B. Thomas Hobbes
C. John Locke
D. Karl Marx
E. Charles Beard

72. Services that benefit all citizens but are not likely to be produced by voluntary acts of individuals are

a. communistic.
b. public goods.
c. private benefits.
d. social welfare.

73. Capitalism can best be described as...

A. a system guaranteeing rights of speech and political participation.
B. an economic system in which the means of production is owned by the state.
C. an economic system in which production and property are privately owned, with a minimum of government interference.
D. a system in which the use of property is controlled by majority will.

74. Education, sanitation, and highways are examples of a governments efforts to

a. provide public goods.
b. maintain order.
c. promote equality.
d. redistribute wealth.

75. A political system in which one individual has the power to make all important decisions is called .

A. an oligarchy.
B. an autocracy.
C. a democracy.
D. an aristocracy.

76. A monarchy is a type of government that

A. has a one house legislative branch.
B. the supreme power of the state is exercised by one person.
C. allows a great amount of participation by the populace.
D. exists in most countries today.

77. Most political scientists view the American political system as...

A. a representative democracy
B. a combination of aristocracy and constitutional monarchy.
C. the basic pattern for all political systems created after the start of the 20th century.
D. the most dominant type of government in the world today.

78. A republican form of government refers to

A. a party that is in control of at least one house of Congress.
B. a government that operates through elected representatives of the people.
C. a government that operates on the principle that only a small percentage of the populace is capable of participating in government.
D. the type of government the United States had from the Civil War until the election of 1932.

79. In socialist nations, one of the government's major functions is....

A. to recommend what private corporation's profit should be for the year.
B. to encourage people to take part in a private insurance plan to cover medical expenses.
C. to deregulate most policies that have an impact on the economy.
D. to organize the production and distribution of economic goods.

80. Each citizen having only one vote defines the concept of

a. equality of opportunity.
b. republic.
c. social equality.
d. political equality.

81. The U.S. Constitution was written in 1776.
True/False

82. The U.S. government has survived for over 200 years because the Framers carefully considered all contingencies.
True/False

83. Most Americans report that their lives are better than those of their parents.
True/False

84. Isaac Newton was the first to articulate the notion of natural law.
True/False

85. The Enlightenment and Reformation encouraged people to seek alternatives to absolute monarchy and to ponder new ways of governing.
True/False

86. John Locke wrote Leviathan, in which he advocated strong government.
True/False

87. Massachusetts was originally a theocracy.
True/False

88. The Virginia House of Burgesses was the first representative assembly in North America.
True/False

89. In the late 1700s, the American colonies opted for indirect democracy as a system of government.
True/False

90. One of the key tenets of capitalism is the free market economy.
True/False

91. A mercantile system favors free trade among nations.
True/False

92. Many characteristics of democracy are often in conflict with each other.
True/False

93. The preservation of minority rights has been a constant in American history.
True/False

94. Personal liberty is the single most important characteristic of American democracy.
True/False

95. Most Americans feel close to their national government and elected representatives.
True/False

96. By 2050, it is estimated that Hispanics will the largest ethnic group in the United States.
True/False

97. In the 1920s, the Ku Klux Klan had over 5 million members.
True/False

98. Most Americans favor open immigration.
True/False

99. About 36 percent of Americans consider themselves politically moderate.
True/False

100. Libertarianism is a political philosophy based on individual freedom and the curtailment of state power.
True/False

101. Labels, such as 'conservative' and 'liberal,' allow us to predict accurately the political opinions of individuals.
True/False

102. Government does little besides provide for national defense and infrastructure.
True/False

103. In general, Americans are distrustful of politicians.
True/False

104. Politicians contribute to public frustration by promising far more than they can deliver.
True/False

105. There is no need for concern about declining voter participation.
True/False

106. Politics is the process by which policy decisions are made.
True/False

107. Crises have a minimal effect on the U.S. government and its processes.
True/False

Key to the questions:

1. C
2. D
3. D
4. D
5. E
6. D
7. A
8. B
9. A
10. D
11. B
12. B
13. C
14. D
15. D
16. C
17. D
18. A
19. C
20. D
21. B
22. E
23. D
24. D
25. B
26. A
27. B
28. B
29. C
30. A
31. C
32. A
33. A
34. C
35. C
36. C
37. C
38. C

39. A
40. D
41. C
42. B
43. D
44. C
45. A
46. B
47. D
48. D
49. C
50. A
51. A
52. C
53. D
54. C
55. A
56. D
57. C
58. B
59. A
60. D
61. C
62. B
63. D
64. A
65. C
66. B
67. C
68. D
69. D
70. B
71. D
72. B
73. C
74. A
75. B
76. B
77. A
78. B
79. D
80. D
81. False
82. False
83. True
84. False
85. True
86. False
87. True
88. True
89. True
90. True
91. False
92. True
93. False
94. True
95. False
96. True
97. True
98. False
99. True
100. True
101. False
102. False
103. True
104. True
105. False
106. True
107. False