Chapter 10: Multiple Choice Questions for Elections and Voting Behavior

With the benefit of your textbook and the Internet resources, study the following questions for the test.

1. Which of the following countries has the greatest number and variety of elections?

A. Soviet Union
B. United States
C. Canada
D. Mexico

2. The earliest presidential primary is held in

A. Iowa.
B. New York.
C. New Hampshire.
D. California.

3. Congress and the states moved quickly to pass the Twenty-sixth Amendment lowering the voting age to 18, because

A. they recognized the justice of the student anti-war and civil rights movements.
B. they knew that student voter turnout would be low.
C. they hoped to channel student energy away from demonstrations and toward more conventional forms of participation.
D. they expected the new voters to drastically change the political balance of power.

4. What is the direct primary?

A. A way for citizens to amend a state constitution
B. A preliminary election in which ordinary voters choose the candidates that the party will run in the subsequent general election
C. A process by which an issue gets placed on the ballot by the people
D. A debate between the two major candidates for office

5. There is no provision for the initiative or the referendum

A. in California.
B. at the national level.
C. in any of the states.
D. in North Dakota.

6. The last major expansion of suffrage in the United States involved the issue of

A. race.
B. sex.
C. age.
D. poll taxes.

7. The Supreme Court held that laws preventing blacks from voting in primary elections were unconstitutional in

A. "Smith v. Allwright"
B. "Gibbons v. Ogden"
C. "Harper v. Virginia State Board of Elections"
D. "Gomillion v. Lightfoot"

8. What was the purpose of the literacy tests that were used in the southern states after 1870?

A. To ensure that only well-informed people voted
B. To keep illegal aliens from voting
C. To keep blacks from voting
D. To keep schoolteachers employed

9. What is a referendum?

A. A decision made by officials as to who is the actual winner is in a very close election
B. A preliminary election in which voters select candidates who will run in the subsequent general election
C. A vote by the people on a proposed law
D. The actual printed ballot

10. Which of the following is an unconventional form of political participation?

A. Voting
B. Writing letters to public officials
C. Running for office
D. Chanting slogans outside officials' windows

11. Initially the Constitution left voting laws to

A. Congress
B. political parties
C. courts
D. the states

12. The Voting Rights Act of 1965 and 1970

A. endorsed the use of literacy tests for certain cases
B. discouraged voters from participating in state elections
C. established uniform residency requirements for voting in federal elections
D. increased dramatically the voter turnout rates for presidential elections

13. In voting behavior, Jews tend to

A. vote for candidates that are politically conservative.
B. vote less often than Protestants.
C. focus almost totally on domestic issues.
D. vote for candidates who are Democrats.

14. During the early election in the United States, the presidential candidates were chosen by a

A. caucus of the party members in the House of Representatives
B. caucus of party members in the Senate
C. general primary election
D. national convention of the political party

15. An election that does not change the balance of forces between the major parties would best be described as a

A. maintaining election
B. general election
C. realigning election
D. deviating election

16. An election in which public opinion shifts temporarily in one direction or the other would best be described as a

A. maintaining election
B. general election
C. realigning election
D. deviating election

17. An election in which the political balance and the shape of public policy is fundamentally changed would best be described as a

A. maintaining election
B. general election
C. realigning election
D. deviating election

18. The election of Franklin Roosevelt in 1944 would best be described as a

A. maintaining election
B. general election
C. realigning election
D. deviating election

19. The American electoral system is based on

A. a "winner-take-all" system
B. a proportional representation system
C. a combination of A & B
D. none of the above

20. Psychologically, voters decide on the basis of

A. the party affiliation of the candidate
B. the candidate's position on the issues
C. the candidate's personality or character
D. all of the above

21. The type of election generally affects the size of the turnout. Which of the following would be likely to have the smallest turnout?

A. city council
B. Congress
C. President
D. Governor

22. A precinct is

A. a police department.
B. the smallest local voting district.
C. the chairperson of the state party organization.
D. a committee of the national party organization.

23. Those who favor registration requirements argue

A. that all states should adopt the voter information test.
B. that voter turnout would decline without such requirements.
C. it would be unconstitutional to eliminate registration requirements.
D. that such requirements prevent fraudulent voting practices.

24. There has been a tradition in the United States for Catholics and Jews to vote

A. in opposition to one another.
B. for candidates who advocate the development of a state religion.
C. for candidates supported by the Moral Majority.
D. Democratic.

25. Voting and registration requirements are set

A. by each state.
B. in the Constitution.
C. by Congress every four years.
D. in the Federal Statutes.

26. A party-column ballot is a form of general election ballot

A. that is used by only a few states today.
B. that focuses attention on the office instead of the party.
C. in which the candidates are arranged in one column under their respective party.
D. that was held to be unconstitutional because it did not provide independent voters the opportunity to cast a vote.

27. In an open primary

A. voters can vote in either party primary without disclosing their party affiliation.
B. candidates may file for office up to one week prior to the primary election.
C. the media is allowed access to voting results throughout the election day in order to report which candidate is leading.
D. there are no registration requirements for voters, which allows people the chance to vote without being registered.

28. In a closed primary

A. only party leaders are allowed to vote for the selection of delegates.
B. only registered party members are allowed to vote.
C. the results of the election are not announced until all ballots have been checked by leaders of both major parties.
D. no candidate may appear on the ballot unless he or she has notarized their intent to be a candidate for that specific office.

29. One potential disadvantage of an open primary is

A. voters of one party will vote for the weakest candidate of the other party.
B. a number of voters will vote more than once since there are no registration laws.
C. the possibility that people may not vote if the media indicates that one candidate has a very large margin of votes in comparison to other candidates.
D. the possibility that too many candidates will decide to run for the same elective office.

30. Which statement is true?

A. To win a Special Election you must get the "Minority" vote.
B. To win a General Election you must get the "Majority" vote.
C. To win a Primary Election you must get the "Plurality" vote.
D. none of the above.
E. all of the above.

31. It is important for people in a democracy to vote because:

A. it provides for an orderly succession of leadership.
B. it allows citizens to choose between competing groups of leaders.
C. it enables citizen to have some influence on the politics that govern them.
D. all of the above.

32. voting under a democracy is important because it:

A. bestows legitimacy on the political system.
B. links individuals to the political system in ways that promote obedience to laws and political stability.
C. enables citizens to have some influence on the policies that govern them.
D. all of the above.

33. Intraparty contests for the right to be the party's nominee in the general election are termed

A. general elections              C. special elections
B. primary elections              D. nominating elections.

34. A major reason for the development of a presidential primary was

A. to generate support for the party candidate prior to the general election.
B. to test potential electors prior to the electoral college.
C. passage of National Campaign Reform Act of 1946 which limited the number of delegates selected to the national convention by the caucus method.
D. to open the nomination process to the ordinary party member and to weaken the influence of party bosses.

35. A presidential primary is held to

A. allow voters the opportunity to vote for the candidates they want to be President and Vice President.
B. help each candidate to realize what states he or she is favored to win in the general election.
C. generate voter support for the general election.
D. select delegates to the national convention of both major parties.

36. One reason people vote is

A. the exemption from jury duty.
B. the advantage of being able to file for homestead exemption on personal property tax.
C. to be able to obtain a visa in order to travel in foreign countries.
D. the personal satisfaction they receive from the act of voting.

37. More education seems to be highly correlated with

A. a lack of interest in the prosperity of mankind.
B. a lack of interest in the political process.
C. voting Republicans.
D. a lack of tolerance for social freedoms.

38. A problem of a closed primary system is that

A. it does not allow the average party member the opportunity to participate in the delegate selection process.
B. independent voters are excluded from participating.
C. the public may not know the results of a close election for many days, or in some instances weeks.
D. candidates must decide very early in the year if they are going to seek election to a certain elective office.

39. Straight ticket voting means that a voter

A. votes only for the candidates of one political party in a general election.
B. votes only in primary elections.
C. decides which candidate is best for each office regardless of party affiliation.
D. votes entirely on the basis of candidate image.

40. Some political scientists explain low voter turnout as a result of

A. too many political parties attempting to gain control of the government.
B. the low probability of anyone's vote making a difference.
C. official governmental policy which attempts to prevent people from voting.
D. the media not reporting political events when they transpire.

41. In this case, the Supreme Court ruled that states could not charge a poll tax for state elections.

A. Dunn vs. Blumstein
B. Harper vs. Virginia State Board of Education
C. Smith vs. Allwright
D. Plessy vs. Ferguson
E. Furman vs. Georgia

42. "The right of citizens of the United States to vote shall not be denied... on account of race, color, or previous condition of servitude" is a provision of .

A. the Nineteenth amendment to the U.S. Constitution
B. the Fifteenth amendment to the U.S. Constitution
C. the original U.S. Constitution
D. the Constitution of 1876

43. I will appreciate your assistance in helping me become a better teacher. Would you please tell me what your overall evaluation of the course is:

A. Best I ever had
B. No way it could have been better
C. Dreamy
D. Zowee
E. all of the above

44. Would you recommend your political science teacher to your friends?

A. you bet
B. Nobody else
C. Yes-Yes-Yes
D. Most definitely
E. all of the above

 

45. The United States is sometimes called a "Democrat's Paradise" because
A. the Democrats usually control Congress.
B. this country conducts more elections than any other country.
C. of high voter turnout.
D. all of the above.

46. Elections are
A. a means to fill public offices.
B. guarantees of mass political action.
C. a means to hold government officials accountable.
D. all of the above.

47. Popular election of a government serves to
A. increase the legitimacy of government.
B. legitimize change.
C. fill public offices.
D. all of the above.

48. A command for the elected official to carry out their platforms is called a(n)
A. order.
B. mandate.
C. injunction.
D. prescription.

49. A primary in which only a party's registered voters are eligible to participate is called
A. open.
B. blanket.
C. closed.
D. all of the above.

50. The method of primary election that is healthiest for the party system is the __________ primary.
A. closed
B. open
C. blanket
D. competitive

51. The process that allows citizens to propose legislation and submit it to the electorate for popular vote is called
A. referendum.
B. recall.
C. initiative.
D. proposition.

52. The procedure by which the state legislature submits proposed legislation for voter approval is called
A. initiative.
B. referendum.
C. proposition.
D. ratification.

53. In some states, an incumbent can be removed from office by popular vote. This process is called
A. impeachment.
B. indictment.
C. recall.
D. referendum.

54. The most party-oriented means of choosing delegates to the national convention is
A. winner-take-all.
B. proportional representation.
C. through bonus delegates.
D. the caucus.

55. In 2000, __________ states used primaries to choose delegates to the national convention.
A. 17
B. 30
C. 43
D. 50

56. Critics of the presidential primary argue that
A. the quality of participation in primaries is low.
B. scheduling of primaries affects who wins.
C. media are too important in the process.
D. all of the above.

57. The parties' national conventions
A. are deliberative bodies.
B. merely ratify pre-selected nominees.
C. are often full of surprises.
D. behave as decision-makers.

58. In recent years, states have had a tendency to choose early dates for their presidential primaries in order to gain influence in the process. This is called
A. influence peddling.
B. gerrymandering.
C. front loading.
D. primary staging.

59. The first national convention was held in
A. 1831.
B. 1854.
C. 1865.
D. 1948.

60. Delegate slots to the Democratic national convention that are reserved for elected party officials are called
A. units.
B. ombudsmen.
C. exceptional delegates.
D. superdelegates.

61. The influence of television on the nominating conventions includes
A. the assignment of important roles to attractive speakers.
B. controlling the convention to present a united image.
C. scheduling key affairs for prime time.
D. all of the above.

62. The first woman keynote speaker at a national convention was in
A. 1940.
B. 1972.
C. 1984.
D. 1996.

63. Delegates to both of the national party conventions are
A. generally representative of average Americans.
B. demographically representative of the population in terms of race, class, and gender.
C. wealthier and ideologically more pure than most Americans.
D. younger than the average American.

64. The electoral college was a compromise designed to
A. make sure candidates appealed to a national, not a state, constituency.
B. enable men of character to select statesmen for the office of president.
C. avoid the need for political parties.
D. all of the above.

65. The electoral college was designed to
A. produce a nonpartisan president.
B. select a president based on party affiliation
C. decrease the role of the states in selecting the president.
D. ensure that the president and vice president be of different parties as an additional check on the federal government.

66. In 1800, a flaw discovered within the electoral college resulted in
A. a president was chosen by the Senate.
B. a president and vice president of different parties.
C. a president was elected without a majority of the vote.
D. no vice president being chosen.

67. The electoral college was modified by the __________ Amendment.
A. 10th
B. 11th
C. 12th
D. 13th

68. In the event that a single candidate does not get a majority of electoral votes, the Constitution states that the __________ decides the winner.
A. Supreme Court
B. entire Congress
C. Senate
D. House of Representatives

69. A shifting of party coalitions in the electorate that remain in place for several elections are called
A. realignments.
B. dealignments.
C. transitions.
D. electoral shifts.

70. An election that signals a lasting change in party coalitions is called
A. significant.
B. critical.
C. consequential.
D. crucial.

71. Realignments are caused by
A. new voters.
B. new issues.
C. events.
D. all of the above.

72. In the history of the United States, there have been __________ party alignments.
A. 6
B. 14
C. 21
D. 30

73. Congressional elections differ from those for the presidency, because
A. many candidates are celebrities.
B. most candidates are not well known.
C. media attention is acute in congressional races.
D. incumbency is relatively unimportant.

74. One of the reasons that congressional incumbents have an electoral advantage is
A. constituency service.
B. their reelection bids are federally funded.
C. members have very high visibility.
D. all of the above.

75. In 1994, the reelection rate for incumbents in Congress was __________%.
A. 55
B. 60
C. 78
D. 90

76. Incumbents in Congress have a variety of institutional means of self promotion, but incumbency advantage is also helped by
A. easy access to the local media.
B. ceremonial duties like ribbon cuttings.
C. speaking invitations to community events.
D. all of the above.

77. When an incumbent does lose an election, the explanation is often
A. redistricting.
B. media overexposure.
C. lack of name recognition.
D. all of the above.

78. In off-year elections, the party of the president generally
A. increases its seats in the legislature.
B. loses some congressional seats.
C. is not harmed or helped.
D. is rewarded for his policies while in office.

79. The 1994, congressional elections were characterized by
A. solid wins for the presidential party.
B. large numbers of incumbent losses.
C. a huge Republican victory.
D. a substantial Democratic victory.

80. The 1996 congressional elections were characterized by
A. a very strong coattail effect.
B. voters demanding change.
C. voters favoring the status quo.
D. serious Democratic losses.

81. In the 2000 congressional elections, the results in the Senate were a
A. slightly Democratic victory.
B. slight Republican victory.
C. strong Republican victory.
D. 50-50 partisan split.

82. About __________% of eligible Americans vote regularly.
A. 33
B. 40
C. 55
D. 65

83. Approximately __________% of eligible voters rarely or never vote.
A. 15
B. 28
C. 35
D. 48

84. In general, voter turnout is higher among those who are
A. older and wealthier.
B. less educated with a moderate income.
C. female.
D. all of the above.

85. In 1971, the voting age was lowered to eighteen by the __________ Amendment.
A. 29th
B. 26th
C. 18yh
D. 17th

86. The most important reasons why people don't vote are
A. they have difficulty leaving work.
B. they are not U.S. citizens.
C. registration rules.
D. all of the above.

87. Among proposals to increase voter turnout are changes in rules for
A. absentee ballots.
B. making election day a holiday.
C. strengthening political parties.
D. all of the above.

88. An important voting trend in the last few years is
A. ticket-splitting.
B. anti incumbency voting.
C. straight ticket voting.
D. all of the above.

89. Since 1968, the percentage of voters who have voted a split-ticket in presidential years has been around __________%.
A. 75
B. 60
C. 50
D. 35

90. Government change occurs due to the bullet or the ballot.
True/False

91. The theory of prospective voting states that people vote based on a politician's record in office.
True/False

92. Elections are a means of legitimating change in democratic political systems.
True/False

93. Some people vote against a candidate instead of for one indicating disapproval of their track record while in office. This is called retrospective judgment.
True/False

94. Most states use open primaries to nominate candidates for the presidency.
True/False

95. Recall elections are often used in many states to throw corrupt politicians out of office.
True/False

96. Caucuses are used to nominate candidates in many states because they are highly democratic in nature.
True/False

97. The United States uses a system of regional primaries to elect our president every four years.
True/False

98. Recent electoral reforms have curbed the front-loading of elections because it increased incumbency advantage.
True/False

99. All primaries and caucuses distribute electors on a winner-take-all basis.
True/False

100. The 1996 conventions of both parties were unique because they were the first conventions in which the wives of both nominees made major addresses.
True/False

101. The electoral college was designed to select a nonpartisan president.
True/False

102. The election of 1800 was important because there was a tie for the presidency in the Electoral College and the House of Representatives chose the president.
True/False

103. Jefferson and Burr, as president and vice president were of different parties. This problem resulted in changes to the rules for the Electoral College through the 12th Amendment.
True/False

104. A secular realignment occurs when average church attendance goes down.
True/False

105. Incumbents usually win in Congress. When they do not, it is often the fault of redistricting, scandals, or coattails.
True/False

106. The presidential party usually gains seats in a presidential year, but loses seats in midterm or off year elections.
True/False

107. Turnout in the United States is around 65%.
True/False

108. People who vote are generally more highly educated than those that do not.
True/False

109. Less than half of eligible eighteen to twenty-four year olds are registered to vote.
True/False

110. Whites and African Americans vote at approximately the same rate.
True/False

111. Many nonvoters come from families that do not care about politics or have never been taught their importance.
True/False

112. The Motor Voter Law of 1993 was designed to help increase voter turnout.
True/False

Keys for the questions:

1. B
2. C
3. C
4. B
5. B
6. C
7. A
8. C
9. C
10. D
11. D
12. C
13. D
14. A
15. A
16. D
17. C
18. A
19. A
20. D
21. A
22. B
23. D
24. D
25. A
26. C
27. A
28. B
29. A
30. D
31. D
32. D
33. B
34. D
35. D
36. D
37. C
38. B
39. A
40. B
41. B
42. B
43. E
44. E

45. B
46. D
47. D
48. B
49. C
50. A
51. C
52. B
53. C
54. D
55. C
56. D
57. B
58. C
59. A
60. D
61. D
62. B
63. C
64. D
65. A
66. B
67. C
68. D
69. A
70. B
71. D
72. A
73. B
74. A
75. D
76. D
77. A
78. B
79. C
80. C
81. D
82. B
83. C
84. A
85. B
86. C
87. D
88. A
89. B
90. T
91. F
92. T
93. T
94. T
95. F
96. F
97. F
98. F
99. F
100. T
101. T
102. T
103. T
104. F
105. T
106. T
107. F
108. T
109. T
110. F
111. T
112. T